Filip van Laenen
dinsdag, mei 17, 2005
  Nationale feestdag
17 mei (17. mai) is de nationale feestdag in Noorwegen. Op 17 mei 1814 kreeg Noorwegen een eigen grondwet nadat Denemarken de verkeerde kant gekozen had bij de Slag van Waterloo. Noorwegen trad later in in een Personele Unie met Zweden die duurde tot 1905.

Ook dit jaar was er veel volk op de been, en het weer viel mee. De nationale feestdag is vooral een kinderfeest, met een kinderstoet door de hoofdstraat van elke stad en gemeente. In Oslo gaat die stoet over Karl Johans gate naar het Slot (het gele gebouw op de achtergrond), en eindigt dan op Rådhusplassen waar de stoet ontbonden wordt en van waar de kinderen in bussen naar hun eigen school teruggereden worden.

De kinderen gaan school per school in de stoet, gewoonlijk met de fanfare op kop, gevolgd door de vlaggen en daarna de rest van de kinderen die mee mogen. Af en toe gaan ook de russen, de laatstejaars, mee in de stoet. Rood, wit en blauw, de Noorse kleuren, zijn uiteraard prominent aanwezig, niet alleen in de vlaggen maar ook op de uniformen.

Overigens wordt niet alleen de Noorse vlag meegedragen, maar ook de VN-vlag. Noorwegen heeft zich een rol aangemeten als vredesnatie (onder andere het Oslo-proces en de onderhandelingen op Sri Lanka), en ondersteunt de Verenigde Naties als instrument voor de wereldvrede. Wie ooit De Wereld van Sofie van Jostein Gaarder gelezen heeft, zal zich misschien nog herinneren dat de vader van Hilde VN-soldaat was in Libanon.

Een andere vlag die je hier en daar kan opmerken is de vlag van de Sami (Lappen). Rond die vlag was nogal wat te doen in Oslo, omdat sommigen vonden dat alleen de Noorse vlag paste op 17 mei, en het stadsbestuur van Oslo overwoog zelfs een tijdje de Sami vlag te verbieden in de stoet. Nochtans heeft Noorwegen twee officiële vlaggen, de rood-wit-blauwe en de Sami-vlag. Uiteindelijk haalde het stadsbestuur bakzeil, en werd de Sami-vlag dan toch maar toegelaten.

Ook in het park van het koninklijk paleis is er traditiegetrouw veel volk. Wanneer de kinderstoet hier voorbijtrekt, is het grootste deel van de tocht al achter de rug, want dan is het nog maar een paar honderd meter tot Rådhusplassen. Daarna dus de bus in en naar school, waar ijs en limonade wachten, en allerlei volksspelen.

Zoals gezegd gaat de kinderstoet naar het koninklijk paleis om er de koning te groeten. Dit jaar moest echter koning Harald verstek geven omwille van zijn hartoperatie, en fungeerde kroonprins Haakon als interimaris. Hij wordt geflankeerd door kroonprinses Mette-Marit met dochterje Ingrid Alexandra op de arm aan zijn linkerzijde, en koningin Sonja aan zijn rechterzijde. 17 mei is voor hen ongetwijfeld de zwaarste werkdag van het jaar.

's Avonds was er ten slotte nog volksdans op Universitetsplassen. Traditioneel begint het om 18:14, met een korte pauze om 19:05, om dan dit jaar te eindigen om 20:05. Wie zich afvraagt waar die rare uren vandaan komen, moet de eerste paragraaf nog eens opnieuw lezen...
 
Comments: Een reactie posten

<< Home

BLOGS
ARCHIVES
september 2004 / oktober 2004 / november 2004 / januari 2005 / februari 2005 / maart 2005 / mei 2005 / oktober 2005 /


Powered by Blogger GeoURL