Filip van Laenen
zondag, september 05, 2004
  Kleivstua en Kongens Utsikt
Vandaag de fiets genomen om nog eens naar Kleivstua te rijden. Vanaf Kongens Utsikt heb je een prachtig uitzicht over Tyrifjorden, een fjord ten Westen van Oslo. De fjord mondt niet uit in de zee, maar ligt op een hoogte van 63 meter, terwijl het uitzichtspunt Kongens Utsikt op 484 meter ligt. Op de foto hiernaast zie je het Noordelijke gedeelte van de Tyrifjord, de Steinsfjord, en onderaan de brug over Kroksund. Aan het water kan je duidelijk zien dat er een stevige bries stond vandaag. In de nationaal-romantische 19de eeuw was dit een populaire plaats voor de elite uit Oslo. Studenten kwamen naar hier om er dan een glas wijn te heffen op het «kloppende hart van Noorwegen». Ook vandaag nog is het plekje een populair doel voor een uitstapje, maar de meeste komen met de auto tot Kleivstua gereden.

Kleivstua ligt ongeveer 25km van Jar, aan de top van de Krokkleiva. Dit pad was vroeger een deel van de weg van Christiania (Oslo) naar Bergen die recht door Krokskogen liep. Vandaag loopt de autoweg via Sollihøgda door Skaret. In de Kleivstue kan je een stukje eten of iets drinken (aanrader: brownie, maar wel aan Noorse prijs natuurlijk), en je kan de zaal afhuren voor een conferentie of een cursus. De foto toont Krokkleiva gezien vanaf Kleivstua met op de achtergrond een deel van Steinsfjorden. Een aantal jaar geleden ben ik eens door de Krokkleiva naar boven gegaan, samen met mijn zus en schoonbroer. De klim startte op een 100 meter, en Kleivstua zelf ligt op 379 meter. In vogelvlucht gaat het over niet meer dan twee kilometer, maar het is wel degelijk een stevige wandeling. Het pad is bovendien niet bepaald geasfalteerd, maar van «authentieke» kwaliteit. Het uitzicht bovenaan maakt echter dat het meer dan de moeite waard is. Kongens Utsikt (uitzichtspunt van de koning) ligt dan nog een kilometer verder naar het Westen, terwijl een paar honderd meter naar het Oosten nog een panoramapunt ligt: Dronningens Utsikt (uitzichtspunt van de koningin).

Neem je de weg terug naar Bærums Verk die de Lomma volgt, kom je voorbij Plassedammen. Twee eendjes zaten er aan de kant van een rustige zondagnamiddag te genieten. Het was er volkomen windstil, met amper een rimpeltje op het water, zoals je op de foto kan zien. Maar... hmmm... tiens... wat doet dat gras daar bovenaan? Het meertje ligt al op maar 270 meter meer. Anderhalf uur klimmen om tot de top te komen zijn op minder dan een half uurtje al teniet gedaan in de afdaling.

(Voor de geïnteresseerden, hier de details van de route: Jar - Bærums Verk - Jonsrud - Langbru - Midtskogen - Bruløkka - Kongens Utsikt - Kleivstua - Fjeldstadhytta - Plassedammen - Guriby - Bærums Verk - Jar)
 
Comments:
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
 
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
 
Schone foto's! Ge hebt toch nog een paar fietsen voor als er (vlam)bezoek komt he ;-)
 
Wààr zijn die eendjes ?????
 
amai, van spiegelbeeld gesproken - het moet daar proper water zijn! Maar ik zie toch ook geen eendjes...
 
Een reactie posten

<< Home

BLOGS
ARCHIVES
september 2004 / oktober 2004 / november 2004 / januari 2005 / februari 2005 / maart 2005 / mei 2005 / oktober 2005 /


Powered by Blogger GeoURL